DEUTZ D9005

Het is er toch van gekomen, iets wat ik al lang wilde (en misschien elke deutz liefhebber wel?) is een DEUTZ D9005.  Nu ik heb er een kunnen kopen van een goede kennis van mij. Die heeft hem op zijn beurt weer uit Belgie gehaald, waar hij nog dagelijks gebruikt werd. Hij valt onder de categorie opknapper dus ik weer werk genoeg. Ook weer genoeg materiaal voor op de homepage natuurlijk. Dus foto's en restauratieverslag komt hier vanzelf. Ook ben ik benieuwd hoeveel er in Nederland zijn? Dus als je er ook een weet laat het even weten patrickvangenderen@zonnet.nl

 

                                                                              

                                          

Zo zag hij er uit nadat ik de cabine verwijderd had en voor de schoonmaakbeurt.

                                          

En zo na de "grote" schoonmaak. Is al een hele verbetering kon nu tenminste zien wat ik nu eigenlijk gekocht had. Na de D9005 eens goed bekeken te hebben, zat er in de versnellingsbak iets niet goed dus demonteren maar.

                                               

Zo ziet een versnellingsbak van een D9005 eruit met niks erin.

                                   

En dit zat er zo ongeveer in. Er waren wat lagers in kapot en sommige moesten bijgesteld worden. Ook maar allemaal nieuwe keerringen besteld want hij lekt zo'n beetje overal. Ook nog een kapot tandwiel ontdekt maar op de sloop weer een ander gevonden was wel van een fendt maar dat mag de pret niet drukken. Aangezien in de vroege fendt favorits dezelfde versnellingsbak van ZF zit. Kwam voor de rest ook mooi uit want alle onderdelen kon ik zo via mijn werkgever bestellen, voor degene die dit nog niet weten is mijn werkgever, ABEMEC een van de twee fendt importeurs ideaal dus. 

Hierna was de  motor aan de beurt. Ook hier weer werk genoeg. Wat ik al wist, was dat de motor veel axiale speling had. Na demontage bleek dit wel te kloppen want de axiale lagers lagen onder in het carter. Dat is op zich niet zo erg natuurlijk, maar de motor had al geruime tijd gelopen zonder de lagers en dat was wel erger, want dat had de nodige schade gemaakt maarja. Na een paar nachtjes daarover geslapen te hebben waren er twee opties: een ander motorblok kopen of mijn eigen motor opknappen. Nu werd er natuurlijk voor het laatste gekozen, want een andere motor moet toch nagekeken worden en daar mankeert toch ook wel weer wat aan dus dat werd gewoon te duur vond ik.  Omdat de krukas had aangelopen tegen het motorblok zonder de axialelagers was hier wel het een en ander gebeurd. De krukas heb in de draaibank gezet en het loopvlak opnieuw afgedraaid zodat die weer mooi glad was. Daarna kwam het motorblok aan de beurt want ook daar was de nodige schade. Het opstaande randje waar normaal het axiaal lager achter blijft zitten, was nu weg gesleten. Dus heb ik zelf maar op de draaibank van lagerbrons nieuwe lagers gedraaid en die met spanstiften vastgezet aan het blok. En nu heeft de krukas een axiale speling van 0,2 mm en die was eerst 5mm dus dat scheelt een stukje dacht ik zo. Voor de rest viel het nog redelijk mee. De motor was al eens meer gereviseerd en toen waren de hoofdlagertappen van de krukas al eens geslepen, en er zaten allemaal overmaat zuigers in en de cilinders waren nog goed, dus het zit ook nog wel eens mee. De krukas kreeg allemaal nieuwe hoofdlagers met drijfstanglagers en de zuigers nieuwe veren. Daarna werden de cilinderkoppen maar eens gedemonteerd, conclusie: verbrande kleppen en de zittingen moesten opnieuw gefreesd worden. Maar na een bezoekje aan de voorraadkast bij mij in de schuur bleek dat ik nog een aantal goede kleppen had liggen, dus werd heel de handel maar naar het revisiebedrijf gebracht en die hebben het allemaal picobello voor mekaar gemaakt. Het revisie bedrijf die mij goed geholpen hebben met tips en onderdelen is BIGGELAAR MOTORS in Raamsdonkveer.

 

                                        

Dit is de motor na demontage.

                                         

En dit zat er allemaal in. 

Ook de drukgroep gedemonteerd en schoongemaakt want de platen waren nogal vet.

                                              

Hierna ook nog de uitlaat even goed aangepakt, en dan is dit het resultaat.

                                                      

Ondertussen is de F1L612 verkocht, maar hier nog een foto samen met de D9005.

                                              

Wat een verschil he...................

Nu staat de D9005 weer in elkaar en is er ondertussen weer een toerritje mee gereden en wat klusjes rond het huis. Maar hij heeft nog een probleem, en dat is dat hij nogal een gierend geluid maakt uit de achterbrug. Dus hier moet ik nog eens wat aan gaan doen. Wat precies dat weet ik nog niet, maar als iemand nog een ZF versnellingsbak weet van het type T330 of iets vergelijkbaars laat het even weten. Of anders een slooptrekker met deze bak. Dan zou ik daar mooi de benodigde onderdelen uit kunnen halen.

Ondertussen toch gewoon maar begonnen aan het plaatwerk, want die was hier en daar ook weg. En daar moesten wat nieuwe stukjes aangezet worden. kijk maar naar de volgende foto.

                                                            

En dan ziet het er zo weer uit na wat uurtjes hobbien.

                                                    

Een nieuw opstapje was ook nodig, anders is het weer een hele klim om op een 9005 te komen.

                                                      

 

Ook werden bij Marie van Drunen nieuwe kapjes gekocht voor over de lampen.

                                                              

Heb ondertussen ook een ander hydrauliekventiel en snelkoppelingen er op gezet want het lekte nogal. 

Er heeft een cabine op de D9005 gestaan, niks mis natuurlijk. Maar van de cabine waren de rubbers versteten en toen stond de cabine niet meer op z'n rubbers maar op mijn plaatwerk en dat betekend weer wat uitdeuken en plamuren. Er werd wat donor plaatwerk gevonden en toen werd het lassen.

                                               

En toen plamuren.

                                                           

Al met al is het weer wat geworden dus we hobbien gewoon weer verder toch.

En op de volgende foto is er al wat gespoten, alleen is de foto binnengemaakt zonder flits. Een betere foto komt vanzelf.

                                             

 

Meer foto's komen vanzelf, aangezien het nu weer wat warmer wordt, kan ik weer verder met de D9005. Ik heb wel een schuurtje maar daar kan hij net niet binnen, daarom staat hij in een openveldschuur. En dat is koud hoor als het vriest.

Nu was de motorkap aan de beurt. Als geheugensteuntje een foto hoe er uitzag toen ik begon.

                                                      

Daarna werd de boel gestraald, geplamuurd en in de grondverf gezet.

                                                          

Ook nog nieuwe koplampen aangeschaft, alle sierlijsten waar eigenlijk nog best mooi, dus die werden wat opgeknapt. De missende emblemen bij Mari van Drunen gehaald en dat ziet het er zo uit, terwijl ik hem aan het opbouwen ben.

                                                    

En zo is ie klaar.

                                                          

En als ik ooit weer aan het rijden ben dan wordt dit zo ongeveer m'n uitzicht.

                                                          

De foto's zijn binnen gemaakt, daar staat het allemaal te wachten om ooit weer eens gezellig samen op een D9005 te zitten. Vandaar zijn de foto's wat donker uitgevallen.....

Het laaste nieuws is, ik heb weer een deutz gekocht en wel een D8006. Maar ik ga hem gebruiken voor onderdelen. Ik ga de versnellingsbak omruilen, want de bak uit de D9005 die gierde nogal en deze is fluisterstil....... En ik ga van een 4 bak naar een 6 bak en nog gesynchroniseert ook dus wat wil je nog meer. en er zit nog wel meer spul op dat ik kan gebuiken ideaal dus zo'n donor.

                                            

Nou de grote wisseltruc kan beginnen.

                                            

Ze staan nu nog vredig naast elkaar te wachten op wat komen gaat................

                                        

En zo zien ze eruit naar een tijdje sleutelen, ondertussenzijn de versnellingsbakken en de aseinden uitgewisseld nu moet ik de hef er nog aan geloven, maar dat is voor de volgende keer.

Nu ik bijna uitgeruild ben, heb ik nog wel wat onderdelen over van een D8006, als je nog iets zoekt laat het even weten OK. patrickvangenderen@zonnet.nl 

 

De hefinrichting is ondertussen ook uitgewisseld, maar aangezien de nieuwe versnellingsbak voorzien was van een smeersysteem. Moest de oude hef van de D9005 wat aangepast worden. De versnellingsbak wordt gesmeerd door de retourolie van de hydrauliek. Hiervoor heb ik een nieuwe leiding gemaakt die vanaf het retourfilter naar de versnellingsbak gaat.

                                                                    

En die ziet er dan zo uit, ik heb er wel wat waterleidingkoppellingen in verwerkt omdat die net wat kleiner zijn dan het hydrauliekspul. En de druk in de retour is niet zo hoog dus dat kan wel dacht ik zo. Verder is de hef verder weer afgebouwd en is er van mijn kunststukje niks meer te zien. En nog even proefgedraaid met het schakeldeksel eraf, en de olie spoot vrolijk uit alle leidingen dus het is weer een geslaagde operatie geweest.

De brandstofpomp begon ook wat te lekken dus daar heb ik nieuw afdichtingssetje in gezet.

                                                                     

Zo ziet dan een regulateurhuis er van binnen uit. Alle o-ringen van de bedieningsasjes zijn vernieuwd en nu is ie weer dicht. 

 

De planning om de eerst de tractor te spuiten is niet gelukt en het is nu ook te koud om nog mooi te kunnen spuiten. Vandaar dat ik nu met de achterspatborden begonnen ben. En als ik die weer mooi recht en glad heb, kan ik volgend jaar als het warmer is alles in eens spuiten.

Dus zo ziet een spatbord eruit.

                                                        

Het roestmonster heeft ook hier weer toegeslagen. Dus dat werd weer lassen en uitdeuken. En dat ziet er dan zo uit naar een eerste poging.

                                                        

En weer even later.

                                                        

 

Maar ik heb nog wel even te gaan voor alles weer helemaal goed is natuurlijk. Maar daar wordt hard aan gewerkt.................................

Dus nu kon er gepast worden om eens te kijken of alles nog een beetje in model was!

                                                         

En dat viel alles mee, alleen de ronding moest wat aangepast worden. Hieronder nog even een foto van het achteraanzicht. Zoals je ziet zit er alweer wat vliegroest op m'n spatbord. Hij was een beetje vochtig geworden.

 

                                              

Hierna spatbord weer even mooi geschuurd totdat hij weer mooi blank was, daarna kon het plamuren weer beginnen.

 

Enne het blijft mooi he, 6 van die jongens op rijtje.

                                                           

Zo ziet het eruit naar de eerst plamuurronde.

                                                           

En zo naar de tweede ronde.

                                                           

D'r moet nog wel even goed geschuurd worden en dan is ie weer klaar om in de grondverf gespoten te worden. ik gebruik als eerst laag aluminiumplamuur. Deze plamuur hecht erg goed en is goed bestand tegen trillingen enz. Dus ideaal voor op een spatbord te smeren. Daarna doe ik er een dun laagje afwerkplamuur op, deze plamuur kun je wat mooier glad schuren dan de aluminiumplamuur. Het oog wil ook wat toch. Als ik de spatborden in de grondverf heb gespoten word er pas waterproof geschuurd om het zeker mooi glad te krijgen. En daarna nog een laagje grondverf. En dan zien we wel weer, toch. Nog even niet te ver op de zaken voorruit gaan lopen.................

 

Dit is hem met de eerst laag grondverf.

                                                            

De grondverf zit er lekker dik op zodat ik mooi alle schuurkrasjes weg kan schuren. En er zitten nog wat kleine plekjes op die ik nog eens ga plamuren. Als dit allemaal klaar is gaat er nog een laagje grondverf op. En dan weer waterproof schuren. En als hij dan nog niet goed is weer een keer grondverf enz................. oftewel ik ga net zo lang door tot alles mooi glad is. Maar normaal is het na de tweede keer goed hoor.

Kon toch niet wachten hoe het eruit zou zien als hij weer mooi groen zou zijn, dus hier het resultaat.

                                                            

En het is goed gelukt, alleen is er wat stof ingewaaid en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Ik laat de verf eerst goed uitharden daarna ga ik alleen de bovenkant met waterproof schuurpapier schuren zodat alle stofdeeltjes weg zijn. Waarna ik ga proberen om de lak opnieuw te polijsten tot hij weer mooi glimt. Als dit mislukt, dan spuit ik hem opnieuw. Wil het eerst een zo proberen heb ik dat ook weer eens gedaan toch.

Ondertussen het andere spatbord tevoorschijn gehaald. kon dus ook gelijk de slijptol erbij halen om het een en ander te verwijderen.

                                                               

                                                               

                                                               

Ook hier weer werk genoeg zoals je ziet...................

De laatste stand van zaken: Het poets en polijstverhaal van hierboven is jammer genoeg niet gelukt, dus heb ik alletwee de spatborden opnieuw gespoten. En het is nu toch goed gekomen. Ik zal weer eens wat foto's maken. Hierna is de tractor zelf aan de beurt om gespoten te worden, weer werk genoeg voor de komende tijd. En zoals als altijd foto's komen vanzelf.

                                                               

Laatste tijd weer druk bezig geweest, zie hieronder het resultaat.

                                                                

Daarna grondverf........

                                                                

                                                                

En daarna kon ie eindelijk groen gespoten worden...................

                                                                

                                                                

En zo begint het weer ergens op te lijken.

Daarna kon ik weer gaan opbouwen. Dus al het spul wat al een tijd in de schuur ligt te wachten, kon eindelijk weer op zijn oude plaats gezet worden.

                                                                   

                                                                

Ook heb ik nog nieuwe leidingen gemaakt. Er moeten nog slangen aan geperst worden.

                                                                 

Oftewel er wordt weer hard aan gewerkt.

Ook het dashbord vast compleet aangesloten, zodat ik hem erop kon zetten en daarna aansluiten op de tractor zelf.

                                                                

Even een tussendoorfoto

                                                                    

Het begint er nu toch echt weer op te lijken toch?

                                                                     

En nu kon het eerste proefritje gemaakt worden. Da's toch wel weer lekker gevoel hoor om er weer eens op te klimmen en een rondje te maken.  heeft of weet dan hoor ik het graag. 

Het laatste nieuws.... De verlichting werkt weer helemaal, de voorspatborden staan erop. Hij is nu rijdbaar voor het aankomende toerritje hier in het dorp. Verder ben ik druk met m'n huis verbouwen dus ligt de restauratie even stil, kan ook maar 1 ding tegelijk natuurlijk.

Tussen alle verbouwingen door nog even vlug de voorwielen in kleur gespoten, de achterwielen doe ik wanneer ik daar andere banden om gemonteerd heb. 

                                                      

Enne zo was ie !!!!!!!

                                                      

En als ik tussen de verbouwingen even tijd heb ga ik wat verder met de D9005.

En bij zo'n tractor hoort natuurlijk ook een goed boek......................

                                    

 

Mooi he zo'n boekje!!!!

Ik ben weer eens begonnen met de D9005, nu was de onder trekhaak aan de beurt. 

                                              

Hierdoor komt de ondertrekhaak, aangezien ik zelf niks meer had bleef er niks ander over dan zelf maken. De linkse steun heb ik even geleend van een mede D9005 bezitter, de rechtse wordt dus mijn nieuwe die aan het namaken ben.

En na een tijdje is dit weer het resultaat...

                                                        

Ziet er toch weer orgineel uit al zeg ik het zelf toch...

Ondertussen gaan we gewoon verder natuurlijk. Deze keer was de stoel aan de beurt!

                                                    

De stoel werd voorzien van nieuwe lagerrollen en een nieuwe stoelhoes. Zoals je ziet is de hoes bruin van kleur, dit is in dit geval orgineel. De traktoren voorzien van een 812D motor oftwel de D9005 en D6005 waren orgineel voorzien van een bruine stoelhoes. 

 

Na lange tijd zoeken heb ik een setje banden gevonden in de maat 520/70r34, de oude banden waren ooit al eens gecoverd. En nu was heel dat loopvlak alweer aan het loslaten ook zaten er diverse scheuren in de wangen van de oude banden. Hoog tijd voor een setje nieuwe "schoenen" voor de D9005.

                                                      

Dit is dus een oude band, van het loslaten loopvlak is hier weinig van te zien, ik zal er nog eens van maken. De nieuwe banden zijn tevens een maatje breder, dat staat ook weer een stuk beter hoor!!!

                                                       

 

Ziet er weer een stuk beter uit al zeg ik het zelf.  Nu ik andere banden had, konden gelijk de velgen gespoten worden.

                                                            

 

Hierna was de hef aan de beurt. Er werden nieuwe draadeinden aan de hefstangen gelast. De verstelling van de Hefstang werd ook weer gangbaar gemaakt. En daarna even kijken hoe het staat aan de D9005 natuurlijk.

                                                             

Nieuwe kogels had ik al aan de heflatten gelast. Dus alles nog even spuiten en dan kan heel de handel er weer opgezet worden.

                                                            

De hef was het laatste wat er aan D9005 moest gebeuren, oftewel na zo'n 3 jaar is ie nu klaar!!!!!!  

Even een paar foto's gemaakt.

                                                        

 

                                                        

 

                                                                      

 

                                                        

 

                                                         

 

                                                                     

                                                            

 

                                                            

 

 

 

 

TERUG NAAR BEGIN.