RESTAURATIE DEUTZ F2L 514

 

Met deze F2L514 ben ik 3 jaar bezig geweest om te restaureren. Dus hier volgt een verslag van de restauratie. Naar demontage van de motor, bleek er een kapotte zuiger in te zitten en beide cilinderkoppen waren gescheurd. Na even zoeken werden er toch nog goede zuigers met cilinders en koppen gevonden. Daarna werden de cilinders gehoond en zuigers van nieuwe veren werden voorzien. Ook werden de kleppen nog geslepen en geschuurd. Ook werd er besloten om de krukas te demonteren, dit kwam omdat de keerring lekte achter het vliegwiel (dit is een luchtkeerring). De lagers waren zover ingelopen dat de krukas in de luchtkeerring had aangelopen en toen werkt het idee van de keerring niet meer. Maar toen de krukas gedemonteerd was bleek hij toch we erg te zijn ingelopen, en moest dus opnieuw geslepen worden.

Toen de motor gedemonteerd was zat hij vol met sludge, ook de oliekanalen zaten hier vol mee en dat had ook de smering van de krukas niet bevorderd natuurlijk. Dus werd maar besloten om alles maar van de motor te halen (regulateur, brandstofpomp, filterhouder, enz). Daarna werd de motor met de hogedrukspuit goed schoongemaakt. Hierna alles weer gemonteerd en nu loopt hij weer als een "zonnetje".

Toen was de versnellingsbak aan de beurt, die werd maar eens open gemaakt om te kijken in welke toestand die was. Maar naar de tegenvaller van de motor viel dit weer mee. De versnellingsbak was goed, en werd alleen maar schoongemaakt en van nieuwe keerringen en olie voorzien.

Toen werd er naar de remmen gekeken, maar naar die goed gangbaar gemaakt te hebben remde hij weer als vanouds.

De vooras was er erger aan toe. Hiervoor werden nieuwe pennen en bussen gedraaid. De bladveren nog goed ontroest en monteren maar weer. Ook het stuurhuis vertoonde wat speling, maar dat werd met oplassen weer verholpen. Voor 2 nieuwe banden en achter goede tweedehandse banden gevonden.

Hierna was het plaatwerk aan de beurt. Dit was nog een heel karwei kijk maar eens naar een spatbord.

 

Na alle staanders vervangen te hebben zag het er alweer veel beter uit.

Hierna werden er nieuwe stukken in de spatborden gelast dit was nog wel een heel gepuzzel maar het is toch best goed gelukt al zeg ik het zelf.

Hierna werd al het plaatwerk gestraald en kon het plamuren beginnen.

En dan met een laagje grondverf lijkt het alweer wat.

En om ook nog de puntjes op de i te zetten werd al het plaatwerk nog in de spuitplamuur gezet.

Hierna kon er gespoten worden, de kleur groen heb ik in Duitsland gevonden.

Toen kon eindelijk de F2L514 weer gemonteerd worden. Dit is toch wel het leukste werk van alles. Hier nog een foto terwijl ik hem aan het monteren ben.

Ook nog een nieuw plateau gemaakt.

En die ziet er zo uit als hij gestraald is.

Daarna even in de grondverf en groen spuiten en dan is dit het resultaat.

En dan nu na al die tijd is dit het resultaat!

           

 

 

 Hier ook nog een foto van mezelf en mijn neef uit canada.

Ook ben ik nog getrouwd, en natuurlijk zijn er foto's gemaakt bij de DEUTZ. En hier dus 1 van de foto's

Klik op de foto voor een grotere versie!

 

 

  

 

Terug naar begin